O alimentatie sanatoasa ajuta la protejarea impotriva tuturor formelor de malnutritie, precum si a bolilor netransmisibile, inclusiv diabet, boli de inima, accident vascular cerebral si cancer. Dieta slaba si lipsa activitatii fizice sunt principalele riscuri pentru sanatate la nivel mondial.
Obiceiurile alimentare sanatoase incep de la o varsta frageda: alaptarea promoveaza o crestere sanatoasa si imbunatateste dezvoltarea cognitiva. De asemenea, ar putea avea beneficii pe termen lung, cum ar fi un risc redus de supraponderalitate, obezitate sau boli netransmisibile pe parcursul vietii.
In ceea ce priveste energia, aportul (in calorii) trebuie adaptat la consum. Pentru a evita cresterea excesiva in greutate, grasimea nu trebuie sa depaseasca 30% din aportul total de energie.
Limitarea aportului de zaharuri gratuite la mai putin de 10% din aportul total de energie face parte dintr-o dieta sanatoasa. Este sugerat sa se mearga chiar mai departe si sa se coboare sub 5% din aportul total de energie pentru a creste beneficiile pentru sanatate.
Mentinerea aportului de sare la mai putin de 5g pe zi (care este echivalent cu aportul de sodiu mai mic de 2g pe zi) ajuta la prevenirea hipertensiunii si reduce riscul de boli de inima si accident vascular cerebral.
Statele membre ale OMS au convenit sa reduca consumul de sare cu 30% la populatia lumii si sa opreasca cresterea diabetului zaharat si a obezitatii la adulti si adolescenti, precum si a supraponderabilitatii copiilor pana in anul 2025.
Adoptarea unei diete sanatoase pe tot parcursul vietii ajuta la prevenirea tuturor formelor de malnutritie, precum si a unui numar mare de boli si afectiuni netransmisibile. Cu toate acestea, cresterea productiei de alimente procesate, urbanizarea rapida si schimbarea stilului de viata au provocat o schimbare a obiceiurilor alimentare.
Oamenii consuma acum mai multe alimente bogate in calorii, bogate in grasimi, zaharuri libere sau sare / sodiu, iar multi nu mananca suficiente fructe, legume si fibre dietetice, precum cele furnizate de cerealele integrale.